Muursticker babykamer

woensdag 21 oktober 2015

Voor een vriendin heb ik muurstickers gemaakt voor de babykamer. Ze gaf mij twee plaatjes van schaapjes die zij graag als muursticker wilden hebben. Zo begon dit project. Ik had nog niet eerder zulke grote stickers gemaakt dus dit was een nieuwe uitdaging. Het was toch behoorlijk veel werk maar mijn geduld is uiteindelijk beloond met een mooi resultaat.

Wil je weten hoe ik dit van plaatje tot grote muurstickers gemaakt hebt? En ben je benieuwd naar wat er mislukte? Lees dan verder.Zoals ik al schreef kreeg ik twee plaatjes doorgestuurd die mijn vriendin en haar man graag als muurstickers wilden hebben. Met het softwareprogramma die ik bij mijn snijmachine gebruik, kan je plaatjes omzetten zodat je ze kunt snijden.
Dit was wel even een klusje want hij moet in twee lagen uitgesneden worden. Eerst de zwarte ondergrond en daarop komt de witte laag. Het moet dan natuurlijk wel in lossen delen uitgesneden kunnen worden. De Silhouette Cameo kan maximaal 30 cm breed snijden, langer dan 30 cm kan wel want je kunt het vinyl ook zonder snijmat snijden.

Maten

Ik moest drie stickers snijden, 1 papa schaap van 57 x 57 cm, 1 mama schaap van 45 x 45 cm en babyschaap is ongeveer 25 cm groot geworden. Ik kon de stickers dus niet in één geheel uitsnijden.

Inmiddels heb ik een rollfeeder en dat werkt zoveel fijner! Ik snijd nu bijna geen vinyl meer op de mat en hij is nog nooit scheef getrokken. Ik hoor wel om mij heen dat dit nog steeds af en toe kan gebeuren....fingers crossed ;)

Poging 1

Zoals de titel van dit kopje al zegt is dit de eerste poging dus volgt er in ieder geval nog één. Ik heb nog nooit een meerkleurensticker gemaakt en ook nog nooit zo grote sticker gesneden. Ik heb op internet verschillende aanpakken gevonden en ben er één gaan uitproberen. 

Ik heb de zwarte onderlaag in twee delen moeten snijden omdat ze te groot waren om in één keer te kunnen snijden. Daarna heb ik alle witte delen los van elkaar uitgesneden.
 Ik heb de twee losse zwarte delen aan elkaar geplakt en daar het witte deel van de vacht eroverheen geplakt. Daar ontstond probleem nummer 1. Je zag de de rand in het midden van de twee zwarte delen die daar aan elkaar geplakt waren. Dit was heel netjes gelukt maar toch ontstond er een lelijke witte rand van een cm breed.
Hier bleef het niet bij, want er kwamen ook luchtbelletjes onder die ik niet meer weg kon wrijven, ondanks ik water met een drupje afwasmiddel eronder gebruikte. Het vinyl wat ik gebruikte was vrij dun en bleek achteraf niet van zulke goede kwaliteit te zijn. Ik heb later namelijk andere vinyl besteld en toen had ik het probleem van de luchtbelletjes niet meer.

Tip: plak de losse delen eerst met de drager er nog achter op de
juiste plek. Dan kun je ze daarna gemakkelijk op de juiste plek plakken.

Poging 2

Zoals ik net schreef heb ik ander vinyl besteld en dit voelde al veel dikker aan en was van betere kwaliteit. Dit keer heb ik eerst 'mamaschaap' uitgesneden, om uit te testen of ik dezelfde aanpak kon gebruiken. Je bleef een rand zien op de plek waar de zwarte delen aan elkaar geplakt waren, ondanks de witte vinyllaag dikker was. Dit had ik eigenlijk niet verwacht. De rest van de witte delen heb ik apart gelegd en bewaard voor de nieuwe versie. De zwarte ondergrond en de vacht van het lijf ging bij deze poging verloren. 

Poging 3

Drie keer is scheepsrecht zullen we maar zeggen en gelukkig klopte dat ook in dit geval! 
Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de schaapjes in twee delen aan te leveren zodat ze op de muur aan elkaar geplakt kunnen worden. Dan zie je alleen een dun naadje en niet een hele rand. Mijn machientje kan nu eenmaal niet breder dan 30 cm snijden. 


Het ging deze keer veel vlotter omdat ik precies wist hoe ik het snijden moest. Dat had ik tenslotte bij poging 1 al geoefend...hihi. Al doende leert men. Nadat alles was uitgesneden en gepeld kon het plakken beginnen.
Alle losse delen liggen klaar om op de juiste plek geplakt te worden. Hier zie je ook nog een foto van mijn werkplek waar ik nog steeds heel blij mee ben!

Om de stickers op elkaar te plakken gebruikte ik een plantenspuit met water en een druppeltje afwasmiddel. Hierdoor kun je het vinyl nog een beetje schuiven als het nog niet helemaal goed zit. Daarna wrijf je met een pasje al het water eronder vandaan. Doe dit van binnen naar buiten. Je wrijft het water er onder vandaan en ook de luchtbelletjes wrijf je op deze manier weg. Daarna haal je het water aan de zijkanten met een handdoek weg. 

Het resultaat

Het was even zoeken naar wat nou handig was met zulke grote stickers. Ik ben trots op het resultaat en gelukkig zijn mijn vriendin en haar man er heel blij mee. Inmiddels is de lieve Isabelle geboren en stonden deze schaapjes ook op het geboortekaartje. 

♥Veel Liefs♥

6 opmerkingen :

  1. Zo wat een werk zeg! Maar lijkt me wel leuk om te doen en wat is het uiteindelijk mooi geworden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt om dit uit te leggen. Ik heb mijn cameo nog maar een week, en tot nu toe heeft zowat al mijn flockfolie er al aan moeten geloven :-) Volgende uitdaging: vinyl, en daar zal jouw uitleg zeker bij van pas komen. En nu spit ik de rest van je tips nog even uit :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Made With Love By The Dutch Lady Designs