Uitleg Silhouette Cameo ♥3 - Alles over werken met vinyl.

dinsdag 19 januari 2016

Tijd om weer een nieuw onderwerp uit te lichten. Ik denk dat veel mensen die een cameo bezitten met vinyl werken. Ik gebruik het zelf ook heel veel want je kunt er zoveel leuke dingen meedoen! Daarom vertel ik je vandaag alles over (werken met) vinyl en geef je meteen een idee wat je zou kunnen maken.


Vinyl.

Viny is zelfklevend folie dat op een schutvel is aangebracht om de lijmlaag af te dekken. Meestal wordt dit de drager genoemd. De drager heeft een gesiliconiseerde laag waar de lijm niet op hecht. De achterkant van de drager is van papier. Hierdoor kun je vinylfolie ook makkelijk van flexfolie onderscheiden.

Vinyl is geschikt voor o.a. ramen, deuren, muren, plastic, fietsen, auto's en speelgoed.
Om de restanten vinyl weg te pellen, heb je een pelhaak nodig. Voor het overbrengen van het vinyl op het voorwerp, maak je gebruik van transferfolie of applicatietape.
Meer over deze materialen kun je in het artikel: Uitleg Silhouette Cameo ♥1 - benodigdheden en materialen lezen. 

Over de gepelde afbeelding heb ik de transferfolie geplakt en
daarmee de afbeelding overgebracht op mijn Cameo.

Aan de slag.

Tijd om aan de slag te gaan. Als je nog niet eerder met vinyl gewerkt heb, raad ik je aan om eerst met een kleine afbeelding te beginnen. Mijn aller eerste afbeelding weet ik nog, dat was de afbeelding hierboven. Ik ga vandaag een twee afbeelding maken voor op de klep aan de binnenkant. 

Kies in je bibliotheek een afbeelding die je graag in vinyl wilt uitsnijden. 
Ik heb gekozen voor deze afbeelding (so many ideas - so little time) uit de store. Die vind ik wel toepasselijk om op mijn cameo te plakken. 

Zet de afbeelding in de juiste afmetingen waarin je hem wilt hebben. Dit kun je doen door op de afbeelding te klikken en op een hoekje te gaan staan. Dan kun je hem groter of kleiner slepen. 
Een tweede mogelijkheid is om op het knopje: 'open het vergroot of verkleinvenster' te klikken en daar de maten in te vullen die je wilt hebben. 
Ik heb bij de hoogte 11 cm ingevuld omdat ik de afbeelding in die lengte wil hebben. De breedte verandert automatisch mee als je behoud verhoudingen aangevinkt hebt. 
Dan is mijn afbeelding klaar om te gaan snijden. 

De afbeelding uitsnijden op de mat.

Je kunt de afbeelding op de mat uitsnijden of op de drager (zonder mat). Ik laat je beide manieren zien. Je houdt altijd restjes vinyl over. Voor deze afbeelding gebruik ik ook een stukje wat ik nog over had en dat kan alleen maar op de mat uitgesneden worden. Als je op designpagina-instellingen klikt, kun je de snijmat tevoorschijn laten komen. Dit doe je bij toon snijmat. Hierdoor kun je precies zien welke hokjes jouw afbeelding in beslag neemt. Dat is handig als je met kleine stukjes vinyl werkt. Je wilt tenslotte wel dat jouw afbeelding daarop uitgesneden wordt. 

Hierdoor kun je ook twee kleuren in één opdracht laten snijden. 


Snijinstellingen.
Dan ga je naar snijinstellingen. Meer hierover kun je in het artikel: Uitleg Silhouette Cameo ♥2 - Hoe begin je lezen. Met een nieuw mesje snijd ik vinyl altijd op stand 1 en als ik hem al iets langer heb, dan op stand 2. De dikte laat ik zo staan zoals de machine aangeeft.

Maak eerst een testsnede en haal de mat weer uit de machine. Kijk of je het vierkantje of driehoekje van de testsnede makkelijk los kunt halen. Zo ja, dan is de snijinstelling goed en kun je de afbeelding uit gaan snijden. Is hij niet goed gesneden moet je de instellingen veranderen.
Als het mesje te diep gesneden heeft (dus ook door de drager heen), zet dan je mesje een stand lager of doe de dikte naar beneden. Als het tegenovergestelde is gebeurd (niet goed uitgesneden), zet dan je mesje een stand hoger of pas de dikte (naar boven) aan. Maak nog een keer een testsnede.
Let op! Doe dit niet nog een keer op hetzelfde stukje maar schuif de testsnede iets op.
Opschuiven naar rechts door op het pijltje naar rechts te klikken of naar onder door op het pijltje naar onder te klikken. Hiermee bestuur je het blokje waar het mesje inzit. 

Dan is er nog de snelheid. Ik heb deze bij het snijden van vinyl, meestal op 4 staan. Als ik hele simpele dingen moet snijden zet ik de snelheid hoger. Bij deze tekst is snelheid 4 goed. Je zou hem ook iets lager kunnen zetten als je dat fijner vindt. 
Ik sneed voorheen ook heel veel op de laagste stand maar bij kleine teksten of figuurtjes trok hij steeds het vinyl stuk. De oplossing hiervoor was de snelheid hoger zetten. Sindsdien snijd ik niet zo laag meer. 

Ik snap dat het voor de beginner lastig is dat je overal leest dat het per snijmachine anders kan zijn. Dit kan ik niet voor je veranderen. Maak gewoon eerst een testsnede en doe dit net zo lang tot het goed is. Schrijf daarna je instellingen ergens op! Zo weet je de volgende keer precies hoe je het de vorige keer hebt gedaan. Tijd om te snijden! Van proberen kun je leren!

Mijn snijinstellingen op dit moment.


Afbeelding pellen en overbrengen met transferfolie.

Dit woord heb je vast al meerdere keren gehoord. Pellen betekent de overige restjes vinyl weghalen zodat de afbeelding tevoorschijn komt. 

Nu de afbeelding gepeld is, kan ik hem d.m.v. transferfolie overbrengen op de plek waar ik hem wil hebben. Ik gebruik op dit moment het transferpapier van Silhouette. Die is wel redelijk prijzig maar mijn andere is op.
Plak de transferlaag over de afbeelding heen. Wrijf dit goed aan met bijv. een pasje. Dan kun je de transferlaag voorzichtig loshalen en kleeft de afbeelding eraan vast.
Breng de afbeelding naar de plek waar je hem wilt hebben en wrijf hem weer goed aan met het pasje. Vervolgens kun je de transferlaag loshalen en kleeft de afbeelding vast op zijn eindbestemming. 

Tip: plak het transferpapier weer terug op het gladde stuk waar het op zat en je kunt het de volgende keer weer gebruiken.

Afbeelding uitsnijden op de drager.

Als je een grote afbeelding wilt snijden kun je dit ook op de drager doen. Ik zal je ook nog even laten zien hoe dat werkt. Op de machine zitten op de stang witte plastic rolletjes. Deze rolletjes drukken op het materiaal, waardoor het niet verschuift. Als eerste schuif je het hendeltje aan de rechterkant omhoog waardoor de stang vrijkomt. Dan kun je het witte rolletje een stukje terug schuiven. Als je dit nog nooit gedaan heb kan het zijn dat het witte wieltje heel vast zit. Je moet dan even met flink wat kracht draaien. Ik had daar in het begin ook last van. Nu gaat het heel makkelijk.

Mijn rolletje is van de laatste stand naar de gootjes ervoor geschoven.
Ik heb geen rolfeeder dus leg ik er altijd twee boeken onder zodat de hoogte gelijk is met de machine. Hierdoor trekt de Cameo het vinyl minder snel scheef. Klik op laad media. Niet op laad mat!
Geef dan de machine de opdracht om te snijden. Ik gebruik dezelfde instelling als met de mat. 

Deze foto is een beetje wazig geworden, ik zal later nog eens een nieuwe maken. Als de Cameo klaar met snijden is, kun je (indien gewenst) op afsnijden klikken. De Cameo rolt dan het vinyl een stukje terug zodat je met het witte mesje, het vinyl kan afsnijden. Ik bewaar dit mesje zelf altijd in de houder aan de zijkant. 

Klaar.

Zo deze blogpost loopt ten einde en ik ben ook met de binnenkant klaar. Ik heb nog even twee reminders erin gezet omdat ik dit nog wel eens vergeet. Ik ben benieuwd of het gaat helpen. Ik werk inmiddels veel meer met flexfolie en het gaat de laatste tijd erg goed...(klop klop). 

Ik hoop dat je wat aan deze (lange) blogpost gehad hebt en als je nog iets mist of wilt weten, vraag gerust! Je kunt mij bereiken d.m.v. het contactformulier, via de Facebook Pagina van Cosy by Cindy of Instagram


♥ veel liefs en creatieve groetjes ♥
26 opmerkingen :

 1. Wat leuk om hier dingen te lezen over de Cameo. Ik heb namelijk nog niet zo lang eentje en zoek her en der dingen over hoe en wat. Wat heb ik hier veel uitleg in een keer (super leuk). Hopelijk nog meer van dit zodat ik de dingen goed kan leren en mijn blogje kan aanvullen met leuke dingen die ik heb gemaakt.
  Ik zeg zeker een JA tegen het volgen van deze blog! Waaw

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuke reactie Evelien! Ik ben heel benieuwd naar de leuke dingen die je gaat maken.

   Verwijderen
 2. Je tips zijn ZOOOOOO handig. Bedankt weer :-)


  Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor je super uitleg! Heb mijn cameo nu een paar weken dus nog wat zoekende en jouw blog helpt me goed om dingen ook te proberen!
  Dank je wel ook voor de eerdere uitleg van de cameo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan :) ik zag al leuke dingen op jouw blog voorbij komen.

   Verwijderen
 4. Weer een leuk stukje om te lezen. Kan niet wachten tot ik men cameo heb. En alles zelf uit te proberen. Je blog staat in elk geval in men favorieten zodat ik mee volg en zo dingen kan leren

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dankjewel! Weer erg handig om te lezen.

  Nog een vraagje, vaak lees ik bij het beplakken van bijv plastic bekers dat je moet föhnen. Maar föhn je dan de beker en plak je vervolgens de sticker, of plak je eerst de sticker en föhn je daar dan nog overheen. Ik verwacht het laatste maar twijfel omdat je om de vinyl van de raam te verwijderen ook een föhn kunt gebruiken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marijke
   Ik heb zelf nog nooit plastic bekers beplakt maar ze doen het idd op de laatste manier. Dat is om de de lijm beter te laten hechten. Maar ook zonder föhnen moet het goed blijven plakken. Niet in de vaatwasser doen. Om een sticker van een raam te krijgen is het ook handig om de föhn te gebruiken.
   Ik zal het binnenkort ook eens uittesten.

   Verwijderen
  2. En vooral lang laten staan ben ik inmiddels achter... Ik had voor twee ikea bekers 48 uur laten staan, daar gingen de letters om de beurt af na een rondje afwasmachine. En ik had de hema bekers ruim een week laten staan en die zijn inmiddels al vele keren in de afwasmachine geweest en daar zitten de letters nog steeds allemaal netjes op!! Gelukkig maar want die bekers had ik als traktatie voor m'n dochtertje gemaakt en om nou overal een briefje bij te doen niet in de afwasmachine vond ik ook niet zo handig...

   Verwijderen
 7. Ik ben ook in blijde verwachting van een cameo, en ik popel om aan de slag te gaan.
  Dankzij jouw tuto's snap ik het eindelijk allemaal een beetje, dus ik ga ze een voor een uitprinten en bundelen in een mapje, zo heb ik altijd m'n persoonlijke handleiding om op terug te vallen.
  Bedankt!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je wat aan mijn blog hebt! Daar doe ik het voor. Succes en vooral veel plezier met je Cameo

   Verwijderen
 8. Hallo,
  Ik zoek een vinyl. Mat zwart. Maar met een goede drager. Waar de vinyl eigenlijk eerder een beetje aankleeft. Zodat bij het snijden van een kleine A het driehoekje blijft zitten..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo,
  Ik zoek een vinyl. Mat zwart. Maar met een goede drager. Waar de vinyl eigenlijk eerder een beetje aankleeft. Zodat bij het snijden van een kleine A het driehoekje blijft zitten..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik zelf vaak van het merk hexis maar ik denk dat je dit vooral met je snijinstellingen kunt regelen.

   Verwijderen
 10. Leuke instructie! Ik koop altijd gewoon kant en klare raamfolie bij de Blokker. Overigens is het wel leuker om je eigen draai te geven aan de versiering en niet iets te kopen dat vooraf al voor je bepaald is wat de design betreft. Nogmaals, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo, wat een leuke blogpost.Ik heb net zelf een cameo 3 en het is dus super moeilijk om Nederlandstalige tutorials te vinden. Ik ga hier zeker nog verder lezen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi , ik hoorde net dat als je bekers beplakt er transparante lak van de action overheen kan spuiten zodat hij vaatwasser bestendig wordt ? Klopt dat ? Gr Brenda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb daar geen ervaring mee helaas Brenda. Misschien even eentje uitproberen?

   Verwijderen
 13. Way een leuke tutorial! Ik ben een beginner. Fijn om al die nuttige info een heem duidelijk dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben een nieuwe volger...want ook ik heb zojuist een Cameo gekocht. Zal regelmatig terug komen lezen/kijken want wat is het fijn dat het gewoon in onze eigen taal beschreven staat op jou blog. Dank je zo ver.

  Lieve groet,Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Erg leuk idee om hem zo te versieren. Ik ben op zoek naar een manier om raamfolie uit te snijden. Ik heb al maanden een idee om iets op mijn raam te plakken, maar het is best groot.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo,

  Sinds kort ben ik in het bezit van de Silhouette Cameo 3, maar ik stuit telkens weer op een vervelend probleem: het te diep snijden.
  Al zet ik de stand van het mesje op 1, alsook de dikte op 1, dan gaat hij nog telkens door mijn materiaal heen. Je ziet de contouren op de snijmat en hij snijdt door de achterkant van de vinyl-folie (het witte gedeelte).

  Het probleem is dat ik de stand niet lager kan zetten, omdat hij al op het laagste staat. Iemand hier ervaring mee?

  Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een geweldige uitleg!
  ik ben sinds 2 dagen eigenaar van Cameo 3
  en nu heb ik vinyl op glas geplakt
  dit moet dus goed drogen voordat je een doekje erover heen kan halen zonder dat de vinyl af gaat?

  BeantwoordenVerwijderen

Made With Love By The Dutch Lady Designs