Handige weetjes en tips ♥1 Silhouette Cameo

donderdag 7 januari 2016

In deze blogpost zet ik een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij. Deze keer heb ik tips en handigheidjes over het mesje, de snijmat en de bibliotheek.
♥ ♥ ♥

Gebruik verschillende mesjes voor verschillende materialen. Van papier slijt een mesje sneller dan van het snijden van vinyl. Op deze manier gaan de mesjes langer mee. Op het blauwe mesje kun je schrijven waarvoor je het gebruikt of plak er een stickertje op.♥ ♥ ♥

Soms snijdt het mesje niet goed omdat hij niet schoon is. Er plakken bijvoorbeeld stukjes vinyl binnen in het mesje. Je kunt het witte dopje eraf halen om het mesje schoon te maken.
In deze video wordt uitgelegd hoe je dat doet.

♥ ♥ ♥

Als het mesje waarmee je vinyl of flexfolie snijdt, niet goed meer werkt, kun je hem op een hoge stand nog gebruiken voor het snijden van papier. Het is dan beter om een nieuw mesje te gebruiken voor je vinyl of flexfolie.

♥ ♥ ♥


Als je veel met A4 (papier) werkt, is het handig om een A4 mat te gebruiken. Dan wordt steeds de gehele mat gebruikt en krijg je niet het probleem dat een gedeelte van de mat minder goed plakt dan de rest. 
♥ ♥ ♥

De Cricut matten zijn goedkoper en werken hetzelfde. Je moet deze wel even bijknippen aan de bovenkant anders klopt de afstand van de bovenrand tot de vakjes niet. De rand moet 2 cm zijn en bij de groene matten is dit ietsje meer. Meer over deze matten kun je lezen in Uitleg Silhouette Cameo ♥1

♥ ♥ ♥

Maak de mat af en toe schoon met een 'snoetenpoetser' babydoekje of ander reinigingsdoekje.

♥ ♥ ♥ 

Als de mat heel slecht kleeft kun je hem nog schoonmaken met warm water en een klein beetje afwasmiddel. Plak daarna de randen af met schilderstape en spuit hem in met lijmspray. Niet teveel in één keer spuiten, het is beter om nog een tweede laag aan te brengen.

♥ ♥ ♥

Als de mat niet goed meer kleeft, waardoor het materiaal verschuift, kun je dit vastplakken met schilders- of washitape. Dan hoef je geen nieuwe mat te kopen.


♥ ♥ ♥

Als je niet op de drager (de onderlaag van vinyl en flexfolie) wilt snijden en je toch een langer stuk wilt snijden, kun je een snijmat kopen van 60 cm lang. Hierdoor kun je toch een langer stuk op de mat snijden.

♥ ♥ ♥


Als je een lang(er) stuk op de drager snijdt, zonder rolfeeder, leg er dan een boek of ander voorwerp onder, zodat het vinyl op dezelfde hoogte als de Cameo ligt. Hierdoor trekt de Cameo het minder snel scheef. Bij de Cameo 3 kun je ook het bakje eronder uittrekken. 

♥ ♥ ♥

Plak de richel aan de achterkant af met bijvoorbeeld washitape, dan kan er niks in blijven hangen.


♥ ♥ ♥

Als je dik karton gebruikt met een structuur erin, leg de structuurzijde dan onder. Hierdoor heeft de machine minder kracht nodig om geheel door het papier heen te snijden. Klopt de afbeelding of tekst dan niet? Spiegel deze dan. Dit doe je door op de afbeelding met de rechtermuisknop te klikken en vervolgens horizontaal spiegelen aanklikken.

♥ ♥ ♥

Maak verschillende mappen in je bibliotheek en deel je bestanden handig in.
Ga met je muis op bibliotheek staan. Klik op de rechtermuisknop en kies nieuwe map. Vervolgens kan je deze een naam geven en de gewensten bestanden daar inzetten.


♥ ♥ ♥

Als je bestanden opslaat uit de Facebookgroepen, sla dan ook de voorbeeld foto op onder dezelfde naam. Zo zie je meteen wat voor bestand het is, zonder het te hoeven openen.
Deel de bestanden ook weer in mappen in om het zoeken makkelijker te maken.

♥ ♥ ♥

Wil je tekstborden maken? Vraag bij de bouwmarkt om restmateriaal. Vaak is dat voor de Cameo liefhebbers nog erg bruikbaar en kun je het gratis of voor een klein prijsje meenemen.

♥ ♥ ♥

Flex- en flockfolie moet je spiegelen voordat je het snijdt. Vergeet je dit net als mij regelmatig? Zet dit dan aan de binnenkant van de klep. Dit maak je gemakkelijk met vinyl. Daar gaat het volgende artikel over.Ik hoop dat je hier weer iets aan hebt.
Heb je zelf nog een handigheidje of een goede tip? Laat het mij weten voor de volgende keer.

Uitleg Silhouette Cameo ♥1 - benodigdheden en materialen
Uitleg Silhouette Cameo ♥2 - Hoe begin je

Cosy by Cindy is ook te volgen op FacebookInstagram en Pinterest.

♥ veel liefs en creatieve groetjes ♥


3 opmerkingen :

 1. Hoi Cindy, welke lettertypes heb je gebruikt voor deze text binnenin je Cameo?
  Mijn dank is groot.

  Lieve groet, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Cindy
  Bedankt voor al de goede tips.
  Laat je creativiteit maar volop zijn gang gaan. Love it 2

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bij lichte vinyl sticker trekt hij de sticker stuk als het een fijne tekening is en als de tekening klein is (iets heel fijns dus)

  BeantwoordenVerwijderen

Made With Love By The Dutch Lady Designs