Benodigdheden en materialen Silhouette Cameo ♥ uitleg 1

zondag 3 januari 2016

Tijd voor een nieuwe rubriek! Ik heb de Cameo 2 nu bijna een jaar en wil mijn kennis en ervaring graag met jullie delen. Ik zal regelmatig linken naar andere websites waar je nog meer informatie kunt vinden over het onderwerp waarover ik schrijf of ik link naar YouTube video's. Ik probeer zoveel mogelijk de Nederlandse websites en video's te gebruiken.
In dit artikel ga ik het hebben over alle spullen en soorten materialen die er te koop zijn en die ik zelf het meeste gebruik. Een veel voorkomende vraag is: "ik wil ook een Cameo kopen maar wat moet ik er zeker bij bestellen?" Daar hoop ik je in dit artikel antwoord op te kunnen geven.Wat wordt er bij de Cameo geleverd?

Bij de Silhouette Cameo wordt de software geleverd van Silhouette Studio. Deze kun je ook downloaden, daar heb je niet persé een Cameo voor nodig. Dus als je alvast de software wilt bekijken voordat je iets koopt, kan dat ook. 

Verder zit erbij:
 • de USB kabel en het aansluitsnoer  
 • een basishandleiding in het Engels
 • 30 cm snijmat 
 • verstelbaar mesje
 • downloadkaart
 • 50 snijpatronen

De snijmat.

De snijmat is gemaakt van plastic en door middel van de lijmlaag die erop zit, kun je het materiaal wat je wilt snijden erop plakken. Het bescherm vel doe je er weer op als je klaar bent met snijden, zodat de mat niet vol komt met stof. Er zijn verschillende snijmatten te koop. Als je veel met A4 papier werkt, is het handig om een A4 mat te gebruiken. Natuurlijk kan dit ook met de 30 x 30 mat maar dan gebruik je steeds een deel niet en in verloop van tijd plakt dan een deel van de mat beter dan het andere deel. Maar om te beginnen kun je prima met de mat beginnen die bij de machine geleverd wordt. Later kun je altijd nog een andere mat aanschaffen.
Zelf werk ik ook voornamelijk met de mat van deze afmetingen. Ik gebruik nu niet meer de originele mat van Silhouette maar een goedkopere optie. Voor dezelfde prijs krijg je namelijk twee matten. Deze werken hetzelfde, alleen moet je de bovenkant even bijknippen zodat de afstand van de vakjes hetzelfde is als bij de originele mat. Ik lees vaak dat mensen bang zijn dat ze de mat beschadigen en durven daarom niet te beginnen. Ik snij ook wel eens iets te diep en zie daardoor de afbeelding in de mat staan. Dit houd je niet tegen. 
Lange snijmat. 
Soms wil je iets snijden wat langer is dan 30 cm en dan is je mat tekort. Als je vinyl of flexfolie snijdt, kun je dit op de drager doen. De drager is de onderlaag waar de folie of het vinyl opplakt. Hoe je dit kunt doen leg ik later uit. Maar als je papier snijdt, kan dit natuurlijk niet. Ook vinden sommige mensen het eng of niet fijn om vinyl zonder mat te snijden en dan is deze mat ook een goede optie. 

De cijfers erbij zijn in inches.
In centimeter is dit 30 x 60 cm.

Ik heb deze mat sinds kort en vind het erg fijn werken. Soms wil ik nou eenmaal lange stukken snijden en heb ik vinylresten die te smal zijn om op de drager te snijden en dan is deze mat ideaal. Het voordeel van lange stukken op de mat snijden is dat de Cameo het niet scheef kan trekken. 

Verstelbaar mesje. 

Er wordt ook een verstelbaar mesje bij geleverd. Hoe je deze kunt verstellen kun je in Uitleg Silhouette Cameo ♥2 lezen. Er zijn blauwe en zwarte mesjes maar beide werken hetzelfde, alleen de kleur is anders. Inmiddels is er een nieuw soort mesje te verkrijgen. Deze gaan bij gewoon gebruik, drie keer langer mee dan het zwarte en blauwe mesje. Of dit echt zo is, kan ik nog niet zeggen. Ik gebruik hem sinds kort.
Hoe lang een mesje gemiddeld meegaat hangt af van wat je ermee snijdt. Als je dikker materiaal snijdt, slijt het mesje sneller. Ook van materialen met glitter kan het mesje beschadigen. Ik gebruik zelf een mesje voor papier en een ander mesje voor vinyl. Het mesje dat ik gebruik voor papier gaat minder lang mee. Je merkt dit vanzelf als hij niet goed meer snijdt. Dan kun je de messtand hoger zetten maar op een gegeven moment heb je echt een nieuw mesje nodig. 

Update: ik heb het witte mesje uitgeprobeerd en deze gaat inderdaad langer mee. Of hij drie keer langer mee gaat kan ik niet zeggen. Ik gebruik de andere mesjes voor andere materialen dus kan het niet echt goed vergelijken. 

Tip:
Als je een Cameo (of andere snijmachine van Silhouette) aanschaft en je weet al dat je hem voor verschillende materialen gaat gebruiken, raad ik aan om meteen een extra mesje aan te schaffen.
Zelf gebruik ik papier, vinyl en flexfolie en ik heb voor elk materiaal een eigen mesje, op deze manier gaan de mesjes veel langer meer. 

Downloadkaart.

Je krijgt er ook een download kaart van ongeveer €20,00 bij, waarmee je bestanden in de online shop kunt kopen. Bij de software krijg je 50 snijbestanden. Als je dit uit wilt breiden met andere bestanden, kun je deze kopen in de online shop (dit noemen velen de store). Deze reken je dan af met het tegoed van de downloadkaart.


Als je in de software op de knop met het Silhouette logo klikt, kom je in de shop van Silhouette America. Een andere manier om aan bestanden te komen, is om deze te downloaden in de verschillende Facebookgroepen.

Filmpje over de online shop in Silhouette Studio.


Wat kun je naast de machine er nog het beste bij aanschaffen?

Alles wat ik hierboven heb genoemd, krijg je bij de Cameo geleverd. Als je deze koopt, wil je er waarschijnlijk meteen mee aan de slag. Ik lees vaak dat mensen bang zijn om te beginnen, niet doen! Je leert het door te doen en de kans is groot dat er iets mis gaat maar is dat erg? Zo is iedereen begonnen. 
Op deze foto zie je de materialen die ik het meeste gebruik. 

Gereedschap.
Ik kan niet zonder dit gereedschap. Het eerste gereedschap wat je ziet is de Silhouette Spatula. Deze is vooral handig als je met papier werkt. Soms plakt het papier nog erg op de mat en dan kun je met de spatel het papier voorzichtig loshalen.  


De tweede is de Silhouette Unversial Hook. Deze gebruik ik als ik werk met vinyl en flexfolie. Hiermee haal je het omliggende vinyl of flexfolie weg, zodat je alleen nog maar de tekst of afbeelding overhoudt, die je nodig hebt. Bij kleine teksten of gedetailleerde afbeeldingen, gebruik ik vaak een pincet. Dat is mijn beste aankoop geweest. Dit werkt erg fijn. Ook is een klein schaartje handig om tijdens het pellen (zo noem je het weghalen van het omliggende vinyl), stukjes (die je weghaalt) los te knippen.  


Deze dingen zijn erg handig om te hebben. Je hoeft dit natuurlijk niet perse van het merk Silhouette te kopen. Verder heb je ook een scraper nodig. Op de bovenste foto zie je die bij de machine liggen. Ik had deze toevallig nog maar gebruik eigenlijk altijd een oud (bank)pasje. Hiermee schraap je de papierresten van de mat, druk je het vinyl aan op transferfolie en gebruik je hem ook op het vinyl op een voorwerp te plakken. In deze You Tube video kun je zien wat ik bedoel.
Maar zoals ik al zei, met een oud pasje kun je dit ook doen.

Materiaal.
Dan komt de vraag, wat wil je met de Cameo gaan doen? Wil je (muur)stickers maken, tekstborden, of kaarten? Of wil je juist kleding bedrukken, tekenen of stempels maken. 
Voor het maken van tekstborden en (muur)stickers gebruik je vinyl en heb je ook transfer folie nodig. Dit is folie waarmee je de sticker op het gewenste object aanbrengt.

Dit is al een wat ouder filmpje over vinyl maar hier zie je goed hoe het werkt. 

Meer lezen over vinyl? Ik schreef er een uitgebreide blog over: alles over werken met vinyl

  
Het materiaal dat gebruikt wordt om kleding mee te bedrukken heet flexfolie (glad) of flockfolie (velours-achtig). Dit noemen ze heat transfer. Deze folie kun je op kleding strijken op persen met een pers. Je kunt dit in één kleur doen of werken met meerdere lagen. Meer hierover kun je zien in de onderstaande video.
Als je kaarten of labels wilt maken, dan heb je papier nodig en als je de Cameo wilt laten tekenen kun je sketchpennen of een penhouder kopen. Hoe dit allemaal werkt, kom ik in een ander artikel op terug. 

Starterkits.

Je kunt ook een starter kit kopen. Deze zijn erg handig en er zijn veel verschillende te verkrijgen. 
Hierin zit alles wat je nodig hebt en krijg je ook een cd met uitleg en ideeën. Bij de starter kit van vinyl krijg je ook transferfolie en een pelhaak (universal hook). Dus als je een starter kit koopt, kijk dan goed wat erbij zit zodat je straks niet met twee pelhaken zit, wat mij overkwam! 
Als je op YouTube Silhouette Starterskit intikt, krijg je filmpjes te zien wat er inzit en wat je ermee kunt. 

Creabest heeft een hele handige uitgebreide Nederlandse handleiding gemaakt. 

Veel (nieuwe) informatie en ik hoop dat je er wat aan hebt. Laat je mij weten als je nog iets mist? En houd mijn blog goed in de gaten want er komen nog meer handige artikelen online.


Silhouette Cameo - Handige weetjes en tips  ♥1
Silhouette Cameo - Handige weetjes en tips ♥2

Cosy by Cindy is ook te volgen op Facebook, Instagram en Pinterest

♥veel liefs en creatieve groetjes♥


11 opmerkingen :

 1. Bedankt om alles zo mooi en simpel uit te leggen!Hier kom ik een heel eind mee weg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel, erg handig voor een beginneling zoals ik. Kan het bijna nergens zo duidelijk vinden. Nogmaals bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo helder en compleet uitgelegd, dat smaakt naar meer! Bedankt alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de uitleg.....
  ik overleg ook of ik er eentje koopt.....
  Veel liefs
  Jen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn deze uitleg, heb de cameo 1. Heb deze 2dehands gekocht. (beginneling)
  Van wie ik de cameo heb gekocht, had me aanbevolen om niet de orginele mat te kopen, maar de 12 in x 12 in..30.48 cm x 30.48 cm te kopen, en idd 2 voor de prijs van 1. Maar als ik wil gaan snijden, gaat dat niet goed. Nu lees ik dat jij je mat hebt geknipt, zoals bij de orginele mat, maar zou je me uit kunnen leggen, wat en hoe ik het moet knippen. Dank je wel, Jose

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jose, de bovenrand moet 2 cm zijn.
   De eerste lijn waar de randjes beginnen en dan moet dat daarboven 2 cm zijn en bij de groene matten is die rand iets langer en moet je er dus een stukje afknippen. Ik hoop dat je het nu snapt.

   Verwijderen
 6. Hoi hoi, ik vraag me af waar jij de goedkopere variant van het snijmatje besteld , de mijne is af... alvast heel erg bedankt

  Met Vriendelijke Groet Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jacobi in Drachten heeft de Cricut matten te koop!
   Erg goed adres en prima service. Heb er erg goede ervaringen mee!
   Vr. groet, K.

   Verwijderen
 7. HoiHoi,

  Ik wil heel graag een letterslinger maken voor in mijn klas. Kan ik er dan normaal papier in doen om te laten snijden? Of moet ik dan speciaal papier gebruiken? #Dummie #DTV

  BeantwoordenVerwijderen

Made With Love By The Dutch Lady Designs